Zakład Doskonalenia Zawodowego w Warszawie (ZDZ) ogłasza nabór na Kurs „KUCHARZ”.
Celem kursu jest: Przygotowanie uczestników do pracy w różnych placówkach gastronomicznych.
Planowany termin szkolenia: 14 lutego 2022 r. Zajęcia odbywać się będą: dwa - trzy razy w tygodniu, w godz. 16.00. - 20.00. przez okres ok 2 do 2,5 miesiąca.
Miejsce kursu: ZDZ w Warszawie, ul. Podwale 13. Cena kursu: 2.000,00 zł/osoby
Czas realizacji: 100 godz. dydaktycznych
Zajęcia teoretyczne - sale wyposażone w sprzęt audiowizualny i pomoce dydaktyczne zapewniające warunki do osiągnięcia wysokiego poziomu szkolenia.
Zajęcia praktyczne – pracownia gastronomiczna wyposażona w profesjonalny sprzęt gastronomiczny i samodzielne stanowiska dla uczestników do przygotowywania potraw.
Kadra dydaktyczna: zajęcia prowadzone przez wykładowcę o dużym doświadczeniu zawodowym – Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, członek i założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, juror wielu konkursów kulinarnych.
Materiały dydaktyczne: ksero materiałów przygotowanych przez wykładowcę, notatnik, długopis oraz produkty żywnościowe, dodatki, przyprawy do przygotowywania potraw.
W trakcie szkolenia słuchacz nabywa wiadomości w zakresie:
- Podstawowych technologii gastronomicznych
- Maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii
- Organizacji stanowiska pracy
- Obróbki wstępnej surowców
- Bezpiecznej pracy w gastronomii z uwzględnieniem przepisów BHP
- Podstawowe zasady HCCAP
W trakcie szkolenia słuchacz nabywa umiejętności w zakresie:
- Obróbki wstępnej i termicznej
- Przechowywania produktów
- Metody utrwalania środków żywnościowych
- Oceny jakości surowców i ich przetworów
- Stosowania dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
- Stosowania Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
- Stosowania zasad sytemu HACCP Posługiwania się urządzeniami i narzędziami stosowanymi w gastronomi
- Sporządzania dań podstawowych.
Po ukończeniu szkolenia, uczestnik otrzyma Zaświadczenie zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z dnia 8 kwietnia 2019 r. poz. 652), a po przystąpieniu do walidacji i certyfikacji otrzyma Certyfikat potwierdzając kwalifikacje wydany przez Krajowe Centrum Akredytacji.
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.ółowe informacje o szkoleniu można uzyskać pod nr tel. 22 831-83-48, kom. 603-372-449.
Program kursu.