Cel |
uzyskanie umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu fryzjera |
Czas trwania |
od 110 do 140 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe |
Zakres |
budowa i właściwości skóry głowy, wiadomości z zakresu materiałów, narzędzi, aparatów i kosmetyków, rysunek zawodowy, dobieranie uczesań do typu urody, umiejętność modelowania, strzyżenia, mycia, rozjaśniania, karbowania, trwałej ondulacji, farbowania i innych czynności związanych z pielęgnacją włosów, przepisy BHP. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
EKSPLOATACJA URZĄDZEŃ I INSTALACJI ELEKTROENERGETYCZNYCH DO 1 kV
Cel |
przygotowanie do egzaminu kwalifikacyjnego na uprawnienia „E” |
Czas trwania |
dla grup zorganizowanych: od 6. do 24. godzin lekcyjnych dla grup z wolnego naboru: 6-20 godzin lekcyjnych - szkolenie w trybie porannym 8-30 godzin lekcyjnych - szkolenie w trybie popołudniowym (czas trwania uzależniony jest od doświadczenia zawodowego) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, praktyka |
Zakres |
obowiązujące przepisy w zakresie eksploatacji urządzeń i instalacji elektroenergetycznych do 1 kV, BHP, organizacja pracy, ochrona przeciwporażeniowa, ratownictwo, instalacje elektroenergetyczne i zabezpieczenia do 1 kV, urządzenia oświetlenia elektrycznego wewnętrznego, elektryczne urządzenia napędowe, prostowniki i akumulatory, rozdzielnice |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
po zdaniu egzaminu państwowego uczestnik otrzymuje uprawnienia typu „E” |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przygotowanie do pracy w charakterze manikiurzystki, pedikiurzystki; kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę w w salonach kosmetycznych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą |
Czas trwania |
80 godzin (10 godzin teorii, 70 godzin praktyki) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
podstawy anatomii i fizjologii, zarys dermatologii, metody i sposoby wykonywania czynności manicure’u, pedicure’u, właściwe wyposażenie i urządzenie stanowiska pracy; prawidłowa gospodarka materiałowa zajęcia praktyczne: prawidłowe opiłowanie paznokci, wycięcie naskórka okalającego paznokieć, masaż ręki, malowanie płytki paznokciowej, french manicure, manicure biologiczny, zdobienie paznokci, manicure hybrydowy; pedicure - usuwanie zgrubiałego naskórka, masaż stopy |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
SPAWACZ BLACH i RUR SPOINAMI PACHWINOWYMI METODĄ MAG (135)
Cel |
opanowanie umiejętności spawania spoinami pachwinowymi blach i rur do blach metodą MAG w różnych pozycjach spawania i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO9606-1 w tym zakresie dla stali niestopowych (węglowych) |
Czas trwania |
110 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
wiedza z zakresu techniki spawania spoinami pachwinowymi metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, BHP i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
KIEROWCA OPERATOR WÓZKÓW JEZDNIOWYCH / naładowne, unoszące, ciągnikowe, podnośnikowe, specjalne, specjalizowane/
Cel |
teoretyczne i praktyczne przygotowanie do uzyskania kwalifikacji wymaganych przy obsłudze wózków jezdniowych z napędem silnikowym |
Czas trwania |
od 6 do 81 godzin lekcyjnych w zależności od rodzajów wózków |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, stan zdrowia potwierdzony stosownym zaświadczeniem o braku przeciwwskazań do pracy na stanowisku operatora wózka jezdniowego |
Zakres |
podział stosowanych wózków, budowa wózków, wiadomości z zakresu BHP, czynności operatora przed, w trakcie i po zakończeniu pracy, wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, wiadomości o dozorze technicznym, zajęcia praktyczne; istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: bezpieczna obsługa i wymiana butli gazowych, a także zorganizowania egzaminu zewnętrznego sprawdzającego kwalifikacje przed komisją UDT |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
- zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN - po zdaniu egzaminu państwowego uczestnik otrzymuje uprawnienia UDT, IMBiGS |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
SPAWACZ BLACH SPOINAMI CZOŁOWYMI METODĄ MAG (135-2)
Cel |
opanowanie umiejętności spawania spoinami czołowymi blach ze stali niestopowych (węglowych) metodą MAG w różnych pozycjach spawania i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO 9606-1 |
Czas trwania |
120 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, uprawnienia w zakresie spawania spoin pachwinowych blach, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
wiedza z zakresu techniki spawania spoinami czołowymi stali węglowych metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, bhp i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przygotowanie do pracy w charakterze manikiurzystki, kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę w salonach kosmetycznych , rozpoczynających pracę na własny rachunek jak również amatorów |
Czas trwania |
30 godzin (5godzin teorii, 25 godzin praktyki) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
podstawy anatomii i dermatologii technika wykonywania manicure metody i sposoby wykonywania zabiegów regenerujących i pielęgnacyjnych na dłonie właściwe wyposażenie stanowiska pracy, standardy obsługi klienta ,zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zajęcia praktyczne :prawidłowe opiłowanie paznokci, wycięcie naskórka okalającego paznokieć, masaż ręki, ma-lowania płytki paznokciowej, french manicure, manicure biologiczny, zdobienie paznokci, manicure hybrydowy |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
SPAWACZ RUR METODĄ MAG (135-3)
Cel |
opanowanie umiejętności spawania spoinami czołowymi rur ze stali niestopowych (węglowych) metodą MAG w różnych pozycjach spawania i uzyskanie uprawnień spawalniczych wg PN-EN ISO 9606-1 |
Czas trwania |
minimum 120 godzin |
Wymagania |
ukończony 18. rok życia, wykształcenie podstawowe, uprawnienia w zakresie spawania spoin czołowych blach, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
wiedza z techniki spawania rur stalowych metodą MAG, materiałoznawstwo spawalnicze, bhp i ochrona ppoż., szkolenie praktyczne |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
Książka Spawacza oraz Świadectwo Egzaminu Kwalifikacyjnego Spawacza w zakresie uzyskanych uprawnień |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przygotowanie do pracy w charakterze pedikiurzystki; kurs skierowany do osób zamierzających podjąć pracę w salonach kosmetycznych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą |
Czas trwania |
30 godzin (5 godzin teorii, 25 godzin praktyki) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
techniki wykonywania pedicure, metody i sposoby wykonywania zabiegów regenerujących i pielęgnacyjnych na stopy, właściwego wyposażenia stanowiska pracy, standardy obsługi klienta, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zajęcia praktyczne : pedicure higieniczno kosmetyczny- opracowanie stopy – pieta, śródstopie, wycinanie naskórka ,piłowanie paznokci, malowanie płytki paznokciowej, frencz, elementy pedicure leczniczego ,usuwanie rogowego naskórka – modzele, nagniotki, odciski, usuwanie wrastającego paznokcia, masaż stóp |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
STYLIZACJA PAZNOKCI - MANICURE HYBRYDOWY
Cel |
zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych do samodzielnego wykonywania hybrydowego |
Czas trwania |
40 godzin, w tym 5 godz. teorii i 35 godz. praktyki |
Wymagania |
bez szczegółowych wymagań |
Zakres |
Podstawowe materiały i narzędzia stosowane podczas zabiegu zasady wykonywania manicure hybrydowego krok po kroku manicure klasyczny hybrydowy, malowanie lakierami hybrydowymi, french manicure – hybrydowy ,zdobienia wykonywane w technice hybrydowej wykończenie manicure hybrydowego ,najczęstsze problemy i błędy występujące podczas wykonywania zabiegu |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przygotowanie słuchaczy do prowadzenia własnej działalności gospodarczej przy wykorzystaniu merytorycznej wiedzy z zakresu marketingu, analizy otoczenia organizacji oraz zewnętrznych źródeł finansowania działalności gospodarczej. Kurs szczególnie przydatny dla osób wiążących swą przyszłość zawodową z prowadzeniem własnej firmy |
Czas trwania |
30 godzin podstawowy, rozszerzony od 60 do 100 godzin (na życzenie klienta) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
poznanie zasad zakładania, prowadzenia i rozliczeń działalności gospodarczej, zasad marketingu i marketingu mix, nabycie umiejętności przeprowadzania analizy otoczenia SWOT, wykorzystanie public relations, informację nt. zewnętrznych źródeł finansowania działalności gospodarczej: kredytów bankowych, funduszy strukturalnych, innych źródeł finansowania. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
STYLIZACJA PAZNOKCI METODĄ ŻELOWĄ
Cel |
Teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania stylizacji paznokci metodą żelową |
Czas trwania |
20 godz. |
Wymagania |
znajomość prawidłowego wykonania zabiegu manicure |
Zakres |
Wiadomości wstępne dotyczące narzędzi i materiałów używanych przy stylizacji paznokci metodą żelową, dobór, nakładanie i obróbka żeli, nauka nakładania żelu na szablon i na tips i na naturalną płytkę paznokcia french metodą żelową ,podstawowe zdobienia i zatapianie ozdób. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
TECHNIKI MODELOWANIA I ARTYSTYCZNEGO ZDOBIENIA PAZNOKCI
Cel |
praktyczne przygotowanie słuchaczy w zakresie techniki modelowania i artystycznego zdobienia paznokci |
Czas trwania |
8 godz. |
Wymagania |
bez wymagań |
Zakres |
materiały używane do zdobienia paznokci: farbki, lakiery, brokaty, cyrkonie, hologramy narzędzia w zdobieniu artystycznym: zdobienie paznokci lakierami- ombre, farbki flexbrush ,aplikacja ozdób: cyrkonie, ozdoby 3d, hologramy zdobnictwo hybrydowe- ombre, folie transferowe, zdobnictwo artystyczne, efekt syrenki zdobnictwo kolorowy żel, cieniowanie kolorami, wzory 3D, efekt lustra |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
PRACOWNIK ADMINISTRACYJNO - BIUROWY
Cel |
przygotowanie do prowadzenia sekretariatów instytucji i firm o różnych formach własności i przedmiocie działania, a także do pracy w urzędach administracji państwowej i samorządowej |
Czas trwania |
60 godzin |
Wymagania |
minimum średnie wykształcenie |
Zakres |
zasady organizacji pracy biurowej, wybrane zagadnienia ekonomiczne, podstawy rachunkowości, wybrane zagadnienia prawne, obsługa interesanta, obsługa technicznych środków biurowych, obsługa komputera, ogólne informacje - kadry, płace; istnieje możliwość rozszerzenia kursu o moduły: kadry, płace oraz systemy księgowe: Symfonia, Płatnik |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
MAGAZYNIER Z OBSŁUGĄ KOMPUTERA I WÓZKÓW widłowych (jezdniowych)
Cel |
nabycie kwalifikacji do wykonywania zawodu magazyniera wraz z umiejętnością obsługi komputera / wózków widłowych (jezdniowych) |
Czas trwania |
od 80 do 200 godzin (czas dostosowany do wymagań klienta) |
Wymagania |
wykształcenie średnie zawodowe |
Zakres |
Zagadnienia związane z odpowiedzialnością materialną i organizacją pracy, podstawowe zasady naliczania podatku VAT gospodarkę magazynową, obsługę komputera, komputerowe zarządzanie obrotem, typy stosowanych wózków jezdniowych, budowę wózka, czynności operatora przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami, czynności operatora w czasie pracy wózkami, wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, wiadomości z zakresu BHP, praktyczną naukę jazdy i manewrowania osprzętem wózków. Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: kasy fiskalne i fakturowanie, a także zorganizowania egzaminu zewnętrznego dla kierowców wózków jezdniowych sprawdzającego kwalifikacje przed komisją UDT |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN, po zdaniu egzaminu – uprawnienia UDT |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przygotowanie słuchaczy do pracy w działach księgowości różnych podmiotów gospodarczych |
Czas trwania |
średnio 100 godzin (czas dostosowany do wymagań klienta) |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość podstaw obsługi komputera |
Zakres |
wybrane zagadnienia dotyczące działalności gospodarczej; podstawy rachunkowości; inwestycje krótkoterminowe; rozrachunki i ich ewidencja księgowa; rzeczowe aktywa obrotowe; aktywa trwałe: dokumentacja, amortyzacja, wycena, ewidencja; koszty działalności gospodarczej i ich rozliczenie, kalkulacja kosztów; przychody i koszty związane z ich osiągnięciem, ustalenie wyniku finansowego; elementy prawa podatkowego; prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów; podstawy komputerowej obsługi programów księgowych Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: • obsługa programu użytkowego „Symfonia” • obsługa programu użytkowego „Płatnik” • pracownik ds. kadrowych • pracownik ds. płacowych • fakturowanie • obsługa komputera |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przyuczenie do zawodu baristy |
Czas trwania |
40 godzin, w tym 30 godzin ćwiczeń |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
historia kawy, gatunki, uprawa, palenie kawy; metody przyrządzania kawy, zasady parzenia; zajęcia praktyczne; praca z ekspresem, konserwacja sprzętu, sporządzanie espresso, dodatki, zasady spieniania |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przyuczenie do zawodu barmana |
Czas trwania |
50 godzin, w tym 25 godzin ćwiczeń |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia |
Zakres |
wyposażenie i sprzęt baru, przygotowanie baru do obsługi klienta, technika sporządzania koktajli i napojów - teoria i ćwiczenia, serwowanie napojów przy barze, rozliczenie baru. Alkohole i materiały w cenie. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
PRACOWNIK DS. KADROWYCH I PŁACOWYCH Z OBSŁUGA PROGRAMÓW UŻYTKOWYCH
Cel |
przygotowanie do pracy w działach kadrowo-płacowych firm i instytucji |
Czas trwania |
90 godzin lekcyjnych |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie |
Zakres |
Kurs składa się z kilku zagadnień, które można dobrać stosownie do potrzeb uczestnika: moduł Kadry (30 godz.): organizacja komórki do spraw kadrowych, adaptacja i doskonalenie zawodowe, wybrane zagadnienia prawa pracy i bhp moduł Płace (32 godz.): organizacja pracy specjalisty ds. płac, finanse, podatki, sporządzanie listy płac, ubezpieczenia społeczne, świadczenia na rzecz pracowników z tytułu ubezpieczeń społecznych, rozliczanie innych świadczeń niż wynagrodzenia ze stosunku pracy, zasiłki, rozliczanie funduszu pracy, gwarantowanych świadczeń pracowniczych moduł „Płatnik” (8 godz.), moduł „Symfonia” (20 godz.): obsługa programów użytkowych |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
uzyskanie umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kelnera |
Czas trwania |
40 godzin |
Wymagania |
wykształcenie podstawowe, ukończony 18 rok życia |
Zakres |
profesjonalna obsługa klienta w gastronomii, samodzielne przygotowanie gorących przekąsek w obecności klienta, nakrywanie stołów do różnego rodzaju przyjęć i bankietów, znajomość zasad pracy w barze zajęcia praktyczne: obsługa gości: przyjęcia i imprezy okolicznościowe ,serwis specjalny, układanie i tworzenie karty dań, bielizna stołowa, ustawianie, nakrywanie, dekoracje stołów, praca przy stole gościa (trenażowanie, filetowanie, flambirowanie) |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
OBSŁUGA PROGRAMU UŻYTKOWEGO "PŁATNIK"
Cel |
zapoznanie z obsługą programu "Płatnik", uzupełnienie wiedzy do kursów administracyjno-biurowych |
Czas trwania |
8 godzin lekcyjnych |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość zagadnień kadrowo-płacowych, znajomość obsługi komputera |
Zakres |
zasady korzystania z programu i jego elementy składowe, zakładanie nowego płatnika, tworzenie nowego zestawu dokumentów, tworzenie dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych, zapisywanie zestawu dokumentów, tworzenie dokumentów rozliczeniowych z innego miesiąca, import danych. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
poznanie zasad żywienia, organizacji produkcji, przepisów kulinarnych |
Czas trwania |
od 120 do 144 godzin |
Wymagania |
wykształcenie podstawowe, dobry stan zdrowia /badanie na nosicielstwo/ |
Zakres |
organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia, surowce gastronomiczne, zajęcia praktyczne :techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Galeria |
Pracownia gastronomiczna
|
Formularz kontaktowy
OBSŁUGA PROGRAMU "SYMFONIA"
Cel |
zapoznanie z obsługą programu "Symfonia" - moduł kadrowo-płacowy, uzupełnienie wiedzy do kursów administracyjno-biurowych |
Czas trwania |
20 godzin lekcyjnych |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, średnie wykształcenie, znajomość zagadnień kadrowo-płacowych, znajomość obsługi komputera |
Zakres |
zasady korzystania z programu i jego elementy składowe, zakładanie nowej firmy, zarządzanie płacami w firmie, tworzenie okresu rozliczeniowego, ewidencja pracownika, wprowadzanie różnych sposobów wynagradzania, rozliczanie składek ZUS, automatyczne przenoszenie stałych elementów wynagrodzeń z miesiąca na miesiąc, tworzenie wzorców systemów wynagrodzeń, przechowywanie informacji w systemie, wydruki deklaracji PIT, przesyłanie danych do programu "Płatnik", wykonywanie comiesięcznych i rocznych rozliczeń, zamykanie okresów rozliczeniowych, przesyłanie polecenia księgowania danych płacowych do programu "Symfonia" - moduł finansowo-księgowy". Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
KONSERWATOR TERENÓW ZIELONYCH - OGRODNIK
Cel |
nabycie przez uczestników kursu podstawowej wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie konserwacji i pielęgnacji terenów zieleni |
Czas trwania |
80 godzin, 15 dni |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie minimum podstawowe, zadowalający stan zdrowia (badania lekarskie) |
Zakres |
zasady BHP na stanowisku roboczym; warunki zagospodarowania terenów zieleni; przygotowanie podłoży do produkcji ogrodniczej; dobieranie terminu siania, sadzenia oraz kierowanie siewem nasion i sadzonek drzewek ozdobnych; przygotowanie kwietników do obsadzenia i sadzenie kwiatów; prace pielęgnacyjne upraw, nasadzeń starych drzew; sposoby i środki ochrony roślin; rodzaje nawozów oraz ich zastosowanie; klasyfikacja roślin oraz dobieranie roślin kwiatowych w zależności od wymogów środowiska i celów dekoracyjnych; odczytywanie projektów tworzenia sadów i terenów zieleni; zasady użytkowania oraz obsługi sprzętu mechanicznego elektronarzędzi stosowanych w ogrodnictwie; dokonywanie inwentaryzacji, zajęcia praktyczne |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
PROFESJONALNE UTRZYMANIE CZYSTOŚCI
Cel |
przyuczenie do zawodu |
Czas trwania |
40-80 godzin 1-5 razy w tygodniu przez 3 tygodnie |
Wymagania |
minimum wykształcenie podstawowe, ukończony 18 rok życia, dobry stan zdrowia |
Zakres |
wiadomości z zakresu technologii sprzątania i utrzymywania czystości, szkolenie praktyczne w zakresie sprzątania i utrzymania czystości. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
KUCHNIA ŚWIĄTECZNA I OKAZJONALNA
Cel |
rozwijanie pasji i umiejętności kulinarnych we własnym zakresie, jak również dla osób pracujących w gastronomii w celu uzupełniania kwalifikacji zawodowych |
Czas trwania |
od 5 do 10 godzin |
Wymagania |
wykształcenie podstawowe, dobry stan zdrowia /badanie na nosicielstwo/ |
Zakres |
zasady przygotowywania potraw, łączenia smaków, charakterystyczne przyprawy. zajęcia praktyczne – sporządzanie wybranych potraw, charakterystycznych dla okresów świątecznych i innych okazji |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
nabycie umiejętności obsługi komputera |
Czas trwania |
45 - 60 godzin |
Wymagania |
bez szczególnych wymagań |
Zakres |
budowa komputera, środowisko Windows, edytor tekstu Word, redagowanie dokumentów, arkusz kalkulacyjny Excel, podstawowa obsługa Internetu, poczta elektroniczna; istnieje możliwość wyboru modułu: • podstawowy • zaawansowany |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
OPIEKUN/KA OSÓB STARSZYCH
Cel |
przygotowanie do sprawowania opieki nad osobami starszymi |
Czas trwania |
od 85 do 100 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, posiadanie książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych |
Zakres |
warsztaty psychologiczne, strukturę organizacyjną, zasady działania ośrodków pomocy, regulamin i obowiązki opiekunki, cechy opiekunki i współpracę ze środowiskiem, postępowanie w przypadku choroby i w okresie zdrowienia, higienę chorego i zabiegi pielęgnacyjne na zlecenie lekarza, zasady żywienia - rodzaje diet, postępowanie w przypadku schorzeń poszczególnych układów wewnętrznych, udzielanie pierwszej pomocy przedlekarskiej, starość jako etap rozwoju, czuwanie i pomoc dla umierającego, praktykę w Domu Pomocy Społecznej |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Uwagi |
szkolenie jest realizowane na zlecenie dla grup zorganizowanych |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
BUTLE GAZOWE W WÓZKACH JEZDNIOWYCH - BEZPIECZNA OBSŁUGA I WYMIANA -MODUŁ
Cel |
uzyskanie wiadomości i praktycznych umiejętności z zakresu bezpiecznej wymiany butli propan-butan w wózkach zasilanych gazem, podstawowych wiadomości o zagrożeniach wypadkowych i dla zdrowia występujących przy wymianie butli, sposobów ochrony przed zagrożeniami wypadkowymi i dla zdrowia w warunkach normalnej pracy i warunkach awaryjnych |
Czas trwania |
8 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, posiadanie uprawnień kierowcy wózków jezdniowych zasilanych gazem propan-butan, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
przygotowanie kierowcy do wykonywania czynności związanych z wymianą butli, pokaz przez instruktora sposobu wymiany butli zgodnie z przepisami i zasadami BHP z uwzględnieniem poszczególnych czynności i szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne, próbne wykonanie wymiany butli przez kierowcę wózka pod nadzorem instruktora, omówienie i ocena przebiegu czynności wymiany butli wykonywanej przez kierowcę |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
teoretyczne i praktyczne przygotowanie do wykonywania pracy hakowego suwnic i żurawi |
Czas trwania |
17 godzin |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona przeciwporażeniowa i przeciwpożarowa, ogólne wiadomości o dozorze technicznym, zawiesia i pomocniczy sprzęt w ruchu dźwignic, podwieszanie ładunku do przemieszczania na zawiesiach linowych, zajęcia praktyczne |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji gastronomicznych- carvingu |
Czas trwania |
10 godzin |
Wymagania |
brak |
Zakres |
omówienie zasad BHP przydatnych podczas pracy z narzędziami , historia i pochodzenie carvingu, opis czynności i technik w carvingu, wykonanie rzeźb i elementów dekoracyjnych z warzyw i owoców, zasady eksponowania i przechowywania kompozycji |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
SPRZEDAWCA Z OBSŁUGĄ KOMPUTERA I KAS FISKALNYCH
Cel |
przyuczenie do pracy w charakterze sprzedawcy |
Czas trwania |
90 godzin |
Wymagania |
minimum wykształcenie zawodowe |
Zakres |
podatek VAT, etykę w zawodzie, obsługę kas fiskalnych, kody kreskowe, ćwiczenia na kasach sklepowych, organizację pracy i odpowiedzialność materialna, reklamę i marketing, towaroznawstwo, profesjonalną obsługę klienta, obsługę komputera, zarządzanie obrotem, podstawowe zasady GHP i GMP Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: * fakturowanie * zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i praktyki produkcyjnej (GMP) |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
PRZESTRZEGANIE ZASAD DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) i DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) - moduł
Cel |
zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przygotowaniu i obrocie środkami spożywczymi |
Czas trwania |
4 godziny, 1 dzień |
Wymagania |
aktualne badania na nosicielstwo |
Zakres |
źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują, zagadnienie zapobiegania zatruciom pokarmowym, zasady racjonalnego żywienia - wpływ żywienia na zdrowie. Istnieje możliwość dołączania modułu do kursów • kasy fiskalne • barman • kelner • kucharz • dietetyka w żywieniu |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu ważne przez 5 lat |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
KURS PEDAGOGICZNY DLA INSTRUKTORÓW PRAKTYCZNEJ NAUKI ZAWODU
Cel |
przygotowanie do pełnienia funkcji instruktora praktycznej nauki zawodu |
Czas trwania |
80 godzin |
Wymagania |
zdany egzamin mistrzowski lub wykształcenie średnie; spełnienie wymagań zawartych w § 10 ust. 4 i 5 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 grudnia 2010 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu (Dz. U. Nr 244, poz. 1626) |
Zakres |
wybrane zagadnienia z psychologii, podstawy pedagogiki, dydaktyki kształcenia zawodowego, zagadnienia dydaktyczno-wychowawcze praktycznego kształcenia zawodowego, podstawy prawne kształcenia zawodowego. |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
ZASADY, REGUŁY i WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP W ZAKŁADACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO - moduł
Cel |
właścicieli firm zajmujących się produkcją i obrotem żywności, kierowników produkcji, pełnomocników ds. jakości oraz wszystkich osób, które współpracują przy wdrażaniu systemu HACCP |
Czas trwania |
8 godzin, 1 dzień |
Wymagania |
aktualne badania na nosicielstwo |
Zakres |
prawodawstwo w UE i Polsce w zakresie produktów spożywczych, bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w świetle przepisów krajowych, jakość żywności, systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności, wymagania techniczne i higieniczne dla zakładów w świetle wprowadzania HACCP, podstawowe pojęcia i definicje stosowane w systemie HACCP, rodzaje i charakterystykę zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, rodzaje i charakterystykę zagrożeń chemicznych, rodzaje i charakterystykę zagrożeń fizycznych, etapy wprowadzania systemu HACCP, zasady systemu HACCP, zasady opracowywania schematów blokowych procesów technologicznych, analizę zagrożeń i oszacowanie ryzyka za pomocą „drzewa decyzyjnego”, ustalenie krytycznych punktów kontroln (CCP), wartości parametrów, krytycznych i ich tolerancji, opracowanie procedur monitorowania, określanie działań korygujących i weryfikacji systemu, zasady tworzenia dokumentacji, korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP. Istnieje możliwość dołączania modułu do kursów: • kasy fiskalne • barman • kelner • kucharz • dietetyka w żywieniu |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu ważne przez 5 lat |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
SZKOLENIA OKRESOWE W ZAKRESIE BHP
Cel |
przygotowanie do bezpiecznego wykonywania czynności na określonym stanowisku pracy |
Czas trwania |
- kurs dla pracowników zajmujących stanowiska robotnicze (8 godzin)
- kurs dla kadry administracyjno – biurowej (8 godzin)
- kurs dla kadry kierowniczej (16 godzin)
- kurs dla pracodawców (16 godzin)
- kurs dla pracowników inż.
- technicznych (16 godzin)
|
Wymagania |
nie ma wymagań |
Zakres |
Regulacje prawne z zakresu bezpieczeństwa pracy, zagrożenia czynnikami występującymi w procesach pracy oraz zasady i metody likwidacji lub ograniczenia oddziaływania tych czynników na pracowników ,zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy , analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych , organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe, , okoliczności i przyczyny charakterystycznych dla wykonywanej pracy wypadków przy pracy oraz związana z nimi profilaktyka, udzielanie pierwszej pomocy w razie wypadku, problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z 27.07.2014 w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. Nr 180, poz.1860 z późń.zm.) |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
Cel |
przyuczenie do zawodu kasjera sklepowego, uzupełnienie wiedzy do kursów handlowych |
Czas trwania |
30 - 40 godzin |
Wymagania |
wykształcenie zawodowe |
Zakres |
kultura wykonywania zawodu, zasady organizacji pracy kasjera i odpowiedzialności materialnej, kody kreskowe, podatek od wartości dodanej, budowę elektronicznych kas sklepowych, ćwiczenia z wykorzystaniem kasy fiskalnej. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
CIĘCIE TLENOWE PALNIKIEM GAZOWYM
Cel |
opanowanie wiadomości teoretycznych i umiejętności praktycznych w zakresie ręcznego cięcia acetylenowo-tlenowego palnikiem gazowym |
Czas trwania |
minimum 30 godz. |
Wymagania |
ukończony 18 rok życia, wykształcenie podstawowe, zaświadczenie lekarskie |
Zakres |
BHP, podstawowe wiadomości z zakresu cięcia metali, technologię cięcia, zajęcia praktyczne z zakresu cięcia blach, rur i innych elementów stalowych |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
|
Formularz kontaktowy
|